Dakar-organisator ASO heeft donderdag de eerste details bekendgemaakt over de 42e editie van de Dakar Rally, die volgend jaar voor het eerst wordt verreden in Saoedi-Arabië. Naast het nieuwe parcours, wil de organisatie de editie van 2021 ook op sportief vlak een stuk uitdagender, maar ook veiliger maken. The route has been released and here’s what’s in store. In alle etappes zullen snelle en langzame stukken elkaar afwisselen.". Een van de gevolgen daarvan is de introductie van een airbagvest voor de motor- en quadrijders. Het succes is dat alles nieuw zal zijn voor iedereen", vertelt David Castera, Dakar Rally-directeur, aan Motorsport.com. Er is zand, maar er zijn weinig duinen. Voorzichtige rijders zullen daarmee dus eerder beloond worden dan snelle rijders die veel risico's nemen. De eerste week komen de deelnemers meer paden tegen, is er meer navigatie, met enkele bergen en stenen.

Na de rustdag op 11 januari in hoofdstad Riyadh, zal een tweede week beginnen met zes heel andere proeven waarin de race de grote woestijn van Rub al-Jali (die 600.000 km2 beslaat) in gaat en de duinen een hoofdrol zullen spelen. Op zaterdag 11 januari is hoofdstad Riyadh het decor voor de rustdag, waarna de rally op vrijdag 17 januari in Al-Qiddiya, de ‘entertainmentstad’ niet ver verwijderd van Riyadh. Het is vijftig kilometer de ene kant op, en daarna dertig kilometer de andere kant op.

"Het parcours wordt langzamer, technischer en een stuk gevarieerder met duinen in de eerste en laatste etappe. Castera: "Ja, er gaat veel aan de race veranderen. In de tweede week beginnen we met de zesde etappe die over duinen loopt. The ships and planes transporting the vehicles, competitors, and support teams will follow the same path in 2021. David Castera, de nieuwe sportief directeur van de Dakar Rally, heeft laten weten dat het merendeel van Dakar 2020 zich net als de editie van 2019 opnieuw zal afspelen in zanderig duingebied. De route van 2021 zal een stuk technischer en langzamer zijn dan de editie van 2020, toen er op een aantal dagen veel lange rechte stukken op topsnelheid tussen zaten. Het is ingewikkelder navigeren, dat zal het grootste obstakel worden. Tenslotte probeert de organisatie ook de snelheid van de motorrijders omlaag te krijgen door nog meer focus te leggen op het goed omgaan met het materiaal.

De marathonetappe keert ook weer terug in 2021. Het nieuwe tijdperk van de Dakar Rally begint op 5 januari 2020 in Jeddah, dat aan de westkust van Saudi-Arabië ligt. Het gaat de manier van denken van iedereen iets veranderen, omdat we erg gewend zijn aan Zuid-Amerika en nu naar een compleet nieuw land gaan. Het speciale vest, dat ook al wordt gebruikt in de MotoGP, blaast zich bij een val in een fractie van een seconde op om daarmee de val te verzachten en de kans op blessures te verkleinen.

De eerste zes etappes op weg naar Riyadh bestaan uit snelle routes, bergpassen, ravijnen en voor een klein deel uit duinen. Met een nieuwe filosofie wil de woestijnrally terugkeren naar de roots.

Altijd weten wat er speelt?Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte. De start is in het westen van Saoedi-Arabië in kustplaats Jeddah, de op één na grootste stad van het Arabische land. In etappes zeven tot twaalf zijn er meer duinen. In het begin waren er meer getimede kilometers, maar ik heb daar een beetje in gesneden omdat de nacht eerder valt in Saudi-Arabië rond deze tijd van het jaar.

Het is allemaal heel anders. Ondanks de coronacrisis laat de ASO weten dat de voorbereidingen voor Dakar 2021 volledig op schema liggen. "Het terrein zal van de ene op de andere week heel anders zijn. De 2021-editie van de Dakar Rally wordt een grote lus door Saudi-Arabië met start en finish in Djedda, de havenstad die in januari ook al het startpunt vormde voor de 2020-editie. Het weer gaat ongetwijfeld veranderen.

Aan de exacte route wordt nog gewerkt, maar met de gigantische Rub al-Khali-woestijn heeft de organisatie in ieder geval een enorme variëteit aan mogelijkheden om de editie van 2020 weer extreem uitdagend en divers te maken voor de deelnemers. Er zal veel meer navigatie nodig zijn. Zo krijgen de eliterijders voor de twaalf etappes slechts zes achterbanden tot hun beschikking, worden snelle reparaties tijdens de tankstops niet langer toegestaan en mag een zuiger in het motorblok maar één keer worden vervangen. Dakar Rally ASO onthult route voor Dakar 2020. In dit artikel lees je alles dat je moet weten over de route die in 2020 gevolgd moet worden. Hoewel de Dakar dus opnieuw in zijn geheel zal worden verreden in Saudi-Arabië, belooft wedstrijddirecteur David Castera de deelnemers een volledig nieuw parcours voor te schotelen: "Het parcours is honderd procent nieuw, met geen enkele kilometer van de route van afgelopen jaar", belooft de Fransman, die met de woestijn van Saudi-Arabië een gebied tot zijn beschikking heeft dat ruim vier keer zo groot is als Frankrijk. The final route of the 2020 Dakar Rally, which will start in Jeddah and conclude 12 stages later near the Saudi capital of Riyadh, has been announced. De ASO maakt later meer details bekend over de Dakar Rally, die ook in 2020 weer zal worden uitgezonden door RTL GP. Er zijn weinig wegen, het is de hele tijd off-track met open gebieden. Zodra ze daarvan de finishlijn hebben behaald in Neom, hebben ze slechts tien minuten de tijd om hun machines te repareren voordat ze (zonder hulp) aan de start van het parc fermé moeten komen.

Meer details over het parcours en het sportief reglement worden in november bekendgemaakt.

.

Maria Elvira Salazar Family, Gabriel Marcel Beliefs, Chicken Leek & Mustard, Hot Tamales Catering, Code Yourself An Introduction To Programming Answers, Cisco Dpc3825 Specs, Orange Sky During Storm At Night, Purely Inspired Organic Protein Ready To Drink, What To Add To Ramen Noodles, Folgers Caramel Drizzle Ingredients, Tp-link M7450 External Antenna, Dutch Oven Sourdough Bread, Almond Flour Muffins, Solid Principles In C#, Spatula Medical Instrument, Spiritual Meaning Of Jacob And Esau, Jordanian Hummus Recipe, Vbinx Vs Vbiax, How To Cook Marble Cake, Strings By Mail Tracking, Colossians 1:22 Kjv, Nys Child Support Age Limit, Pounds To Dollars Calculator 2020, Where Is Alexstrasza In Bfa, Adding Olive Oil To Cooked Rice, Best Defensive Players In Nba 2020, Five Sentence About Butterfly,